Pasul 1: Se întâmplă ceva!

Primul pas din Procesul în 4 pasi pentru a-ti recapata calmul in situatii dificile

  1.  Abordarea practica a procesului in 4 pasi

Procesul in 4 pasi propus este unul practic, concentrat pe atingerea scopului: obtinerea si pastrarea linistii interioare. Ca exponenti ai culturii si civilizatiei actuale ne dorim sa intelegem De ce? facem un lucru sau altul, Cum functioneaza? lucrurile, care este varianta mai buna sau varianta mai usoara, vrem sa negociem un „discount”, o reducere a efortului, o scurtare a timpului, etc. Abordarea recomandata este insa mai degraba una antreprenoriala: „Fa si vei sti!”. Va propun sa investiti energia in a face cu sarguinta pasii si, pana sa treaca timpul in care ati fi cautat informatii si ati fi facut analize si ati fi tras concluzii, si… multe altele, deja veti vedea imbunatatiri! Desigur exista explicatii pentru care procesul descris este unul bun, iar voi puteti gasi motive atat pentru succes cat si pentru insucces, dar, fiind vorba chiar de binele vostru, va doriti sa faceti ceva mai bine sau sa aveti o gramada de explicatii?

  2.  Sustinerea

Un singur sfat inainte de a incepe: cat de repede ajungi undeva si cum te simti pe drum depinde mult de compania pe care o ai. In demersul vostru puteti sa primiti ajutor de la un apropiat, un prieten, partenerul de viata sau chiar un coleg. Impartasiti faptul ca practicati aceasta metoda care va va ajuta sa deveniti mai calmi, mai buni, mai atenti si cere-ti ajutorul. Si mai bine, daca cunoasteti pe cineva care doreste sa obtina linistea interioara si interesat sa urmeze procesul in 4 pasi, faceti echipa. Procesul este de dezvoltare personala dar va puteti ajuta si incuraja foarte mult reciproc. Un sprijin de „specialitate” este de asemenea foarte util: un coach, un consilier, un duhovnic poate sa va fie sprijin si chiar mai mult, poate sa va ajute sa gasiti drumul in anumite momente. Nu aveti nevoie de nimeni pentru a pune in practica acest proces, dar ajutorul este util si bine venit.

  3.  Ce se intampla cu mine

Procesul in 4 pasi da rezultate atat atunci cand emotia preia controlul cat si atunci cand te consuma anumite ganduri. Ambele situatii apar involuntar si iti absorb atentia si energia. Cand te enervezi, te stresezi sau te panichezi obiectivul tau devine sa rezolvi problema respectiva, fie descarcandu-te pe cineva sau chiar pe tine, fie incercand sa inlaturi pericolul resimtit, fie pur si simplu cautand o solutie care nu vine si nu va veni niciodata. E momentul sa-ti dai seama ca „Hei, ceva nu e in ordine!”. La fel in cazul gandurilor negre care nu te lasa in pace, cand te intorci mereu si mereu la ele fara sa vrei, cand nu poti sa te odihnesti sau sa ai interactiuni sociale de calitate. Primul pas al procesului asta este: sa realizezi cat de repede posibil ca ti se intampla ceva, cu cat mai repede cu atat mai bine.

  4.  Emotiile

Emotiile puternice preiau controlul in situatii speciale dar si in situatii comune, care se repeta: te streseaza seful, te agaseaza colegii, te supara copiii mofturosi, te enerveaza unii soferi din trafic, vecinii care fac petreceri, coechipierii de la fotbal, politicienii, sportivii cu care tii si care pierd meciuri, etc, etc . Atunci devii atat de agitat, esti gata de cearta, de bataie, tipi si devii agresiv, subversiv, ironic. Realizezi tarziu ca parca nu erai tu, in mod normal tu nu ai fi facut asa sau nu ai fi zis acele lucruri. Exista cu siguranta o diferenta intre situatii: poate parea mai legitim sa suferi din cauza unui deces in familie decat din cauza unui sofer lipsit de respect in trafic. Mai ales ca iti dai seama ca nu are niciun sens sa te enervezi, ca iti faci rau degeaba, si totusi, nu reusesti sa te stapanesti, desi ai trecut prin aceste experiente de multe ori. Vestea buna este ca procesul in 4 pasi functioneaza pentru toate aceste situatii, iar in cazul situatiilor recurente evolutia va fi si mai usor vizibila.

Cum poti sa-ti dai seama ca emotia pune stapanire pe tine cand esti absorbit si vezi totul prin prisma starii respective? Informatia despre faptul ca ceva se intampla o poti regasi atat in interior cat si in exterior si, cu antrenament, o vei afla din ce in ce mai repede. 

a. Semnalele corpului

Emotiile le vei regasi in propiul tau corp, caci emotia puternica este o reactie a corpului. Chiar daca nu ai antrenament la inceput, vei reusi sa le identifici repede caci de obicei o corpul unei persoane reactionaza similar la emotii similare, indiferent de stimulul care a declansat emotia. Cauta manifestarile pe care le-ai mai vazut la tine, de tipul: creste ritmul cardiac, transpira palmele, se inrosesc obrajii, varfurile urechilor, se strang pumnii, „ti se ridica sangele la cap”, „vezi rosu in fata ochilor” si altele pe care desigur le stii. Fii vigilent si vei descoperi semnalele corpului, astfel ai facut deja primul pas: ai constientizat ca ceva se intampla cu tine. E foarte util sa iti simtiti corpul mereu intr-o oarecare masura, chiar daca esti angrenat in discutii, munca sau distractie. Ramai atent si la corp, asa cum un sofer ramane atent la masina chiar daca vorbeste cu pasagerii sau isi face planul zilei in minte. Corpul este cel mai sincer indicator al reactiilor tale.

b. „Oglinzile”

Nu ma refer la oglinzile fizice, desi ele pot fi utile pentru determinarea schimbarilor corporale. Ma refer aici la recomandarea facuta la inceput, de a folosi ajutorul pe care poti sa il obtii din partea altora. Aici ajutorul lor este foarte important caci cineva care te cunoaste poate observa foarte repede schimbarea de stare prin care treci si poate sa-ti dea feed-back: sa „te traga de maneca” in asa fel incat sa devii atent, constient de faptul ca se intampla ceva.

Este foarte important modul in care te face atent caci fiind sub efectul unei emotii puternice orice remarca, altfel banala, poate avea efectul de a amplifica starea negativa in loc sa ajute la stabilizarea si reducerea intensitatii ei. Asa ca iti recomand sa lucrezi cu un consemn sau o „parola”: probabil multi v-ati distrat cu jocul KEMS, deci nu sunteti straini de lucrul in echipa pe baza de consemn. Consemnul poate sa fie un semn, un cuvant, o fraza, o combinatie. Cateodata nici nu e nevoie de consemn, puteti citi in ochii coechipierului ca „nu-i a buna”. Multumeste-i celui care te ajuta si arata-i ca sustinerea lui este importanta si chiar determinanta in atingerea cu succes a linistii tale interioare.

  5.  Spirala ganduri – emotii

De multe ori, dupa ce emotia trece, revin ganduri: emotia reziduala revine ca o umbra, te intrebi „cum mi-a putut face asa ceva?”, acuzi si te acuzi, te scuzi si dai vina pe altii. Emotia creste si te consuma din nou, la intensitate mai mica decat prima data. Apoi dupa un timp iar revin gandurile, iar retraiesti emotia, si tot asa, ca un ecou care se face auzit de cateva ori, din ce in ce mai slab, inainte sa dispara. In situatii mai grave nu dispare, revine mereu, te chinuie mereu. Fii vigilent la aceste ganduri, chiar daca emotia inca nu a aparut sau este de mica intensitate: cand observi ca apar ai facut deja primul pas al procesului. Cum sa faci asta? Aceleasi solutii in interior si exterior:

a. Interior: urmareste gandurile: ca si in cazul emotiilor, poti sa ramai ancorat urmarind ce se intampla in mintea ta, „ce film ruleaza” pe ecranul interior. O mica stare de disconfort, dorinta de aface ceva ca sa „scapi de ganduri” pot fi indicatori foarte buni ca un gand neplacut incearca sa iti acapareze atentia si energia. Poti sa tii un „jurnal al gandurilor” in care sa notezi gandurile tale, sau tipul lor: deseneaza cateva coloane: acuzator, razbunator, recunoscator, dorinte (lucruri, recunoastere, ..) si marcheaza in coloana respectiva de fiecare data cand iti vine cate un gand de un anumit fel. Faptul ca trebuie sa notezi asta te va face vigilent.

b. Exterior: lucreaza cu cineva care sa te intrebe des la ce te gandesti. Fara sa te judece sau sa te critice, doar sa te scoata din suvoiul de ganduri si sa te aduca in primul pas al procesului. Cand vede ca devii absent este un moment foarte bun pentru a-ti atrage atentia cu calm si empatie.

 

Ca orice abilitate pe care vrei sa o dobandesti, procesul din 4 pasi va da rezultate din ce in ce mai bune pe masura ce il aplici in mod repetat. Primul pas, mai greu de parcurs poate la inceput, va fi parcurs intr-o fractiune de secunda pe masura ce te antrenezi. In unele cazuri imediat dupa ce emotia sau gandul au preluat controlul, in altele chiar inainte de asta!

Pacea si linistea au existat si exista intotdeauna in tine, trebuie doar sa te antrenezi sa le regasesti la nevoie. Nu uita ca devenind mai bun ii vei ajuta si pe ceilalti, direct sau indirect, sa faca asta!

Succes!

 Continua cu Pasul 2: E în interior

 

1 Comentarii

  1. Pingback: Linistea interioara in 4 pasi - Fericire

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *