Pasul 2: E în interior

Al doilea pas din Procesul în 4 pasi pentru a-ti recapata calmul in situatii dificile

  1.  Ti se intampla doar tie si acum

Observa cum lucrurile spuse sau facute de altii, care pe tine „te-au scos din sarite”, pe altii de langa tine ii afecteaza putin sau deloc. Nu e vorba ca nu inteleg gravitatea situatiei sau ca sunt nesimtiti, pur si simplu acele lucruri nu le genereaza aceleasi reactii, ci unele mult mai moderate. In sedinte nu toti oamenii reactioneaza la fel la aceleasi discursuri, in trafic unii conducatori doar zambesc incurcati cand tie iti vine sa tipi si sa claxonezi apasat, partenerul de viata pare putin afectat de zgarietura de pe usa care tie ti se pare „marele canion”. Convinge-te de acest lucru cerand feed-back. Intreaba-i pe altii cum vad ei aceeasi situatie, ce emotie le trezeste, ce ganduri le genereaza. Aminteste-ti ca poti primi ajutor valoros din partea celor care sunt alaturi de tine in implementarea procesului in 4 pasi.

Realizeaza cum si tu reactionezi diferit in situatii diferite: aceleasi cuvinte din gura cuiva apropiat inseamna mult mai multa emotie decat din gura unui necunsocut, ceva sau cineva care anul trecut te-ar fi lasat indiferent acum te face „sa sari in sus” la primul cuvant. Apasarea pe o „rana” inca deschisa te face sa suferi mai mult, pe altele mai vechi insa nu te impresioneaza, desi stimulul este similar. Nu stimulul dicteaza reactie ci modul in care tu il percepi.

„Lumea” nu are nicio problema, doar tu ai una: oamenii din jurul tau nu inteleg problema ta si isi vad de treburile lor nestingheriti, natura este la fel ca si inainte, soarele straluceste la fel, ploaia cade peste toti in acelasi fel. Cand realizezi asta sa nu te simti vinovat sau acuzat, trebuie doar sa intelegi ca oamenii nu au puterea sa te faca sa te simti prost decat daca tu alegi sa le dai aceasta putere. Tot tu poti sa nu mai faci asta.

  2.  Asumarea responsabilitatii

Daca despre ganduri este oarecum evident ca se manifesta in interiorul nostru, cateodata nu e usor de acceptat aceasta realitate cand e vorba despre emotii. Noi suntem inclinati sa dam vina pe altii, sa cautam rezolvarile in exterior: atunci cand toti soferii din trafic se vor comporta corect eu voi fi ok, atunci cand imi voi schimba seful ma voi simti bine, cand voi avea un venit mai mare nu voi mai avea probleme, etc. Desigur, atunci cand esti calm unele dintre aceste idei par de-a dreptul comice, altele insa sunt justificate de o mie de motive, din dorinta de a nu-ti asuma responsabilitatea. Pentru ca asta inseamna ca, defapt, tu esti reponsabi si nu lumea din jurul tau. Si asta inseamna ca nu esti asa de bun pe cat te-ai straduit ani de zile sa te faci sa crezi ca esti. Mai mult, inseamna ca trebuie sa faci tu ceva, nu altcineva, pentru a rezolva situatia. Hmm, nu e tocmai confortabil, nu-i asa? In acelasi timp asta este si vestea buna: inseamna ca sta in puterea ta sa modifici acest sistem de credinte si sa parcurgi procesul in 4 pasi pentru a-ti gasi linistea interioara.

  3.  Factori agravanti

Poti sa treci cu vederea cand cineva iti face semne jignitoare in trafic caci esti calm, odihnit, pozitiv, dar alta data o simpla privire a altui sofer te face sa rabufnesti caci te grabesti si deja simti acuzatiile pe care crezi ca le vei primi pentru ca ai intarziat undeva. Daca te-a suparat sotia, copilul, parintii sigur vei avea un risc mai mare sa „iesi de pe sine”, sa reactionezi negativ, sau sa iti umpli mintea cu ganduri neplacute. Pot fi insa si eveniment mai importante care sa te afecteze o peioada mai lunga de timp: probleme de sanatate ale tale sau in familie, probleme financiare, etc. Intelegerea factorilor agravanti te poate ajuta chiar prin excluderea lor, daca acest lucru este posibil, sau prin intelegerea faptului ca suprareactionezi din alte motive decat cele implicite situatiei de fapt. Suprareactia tine in mod clar de tine, deci lucrurile se intampla in interior, nu-i asa?

  4.  Schimbarea de perspectiva

Gandeste-te la evenimente similare din trecutul tau, cat de importante pareau la momentul respectiv si cat de putin importante ti se par acum. Ai fost in sute de sedinte in care te-ai „consumat” mult, cat de importante ti se mai par acum? Probabil nici nu iti vei mai aminti soferii din trafic care te-au enervat in trecut atat de tare ca ti-ai iesit din fire. Copiii au crescut si ceea ce odata era dramatic acum este o gluma.

Te poate ajuta sa vezi problema respectiva din perspectiva intregii tale vieti, cu toate felurile de situatii pe care le-ai intalnit. Chiar este cea de acum o problema de viata si de moarte, incat sa te consume intr-atat? Sigur vei gasi o multime de circumstante sau evenimente diferite care pot face situatia respectiva complet nesemnificativa.

Ceea ce pentru tine pare de o importanta colosala, singurul mod de a exista in acel moment, pentru cineva care trece intr-un avion nu e nimic. El vede sute de case si mii de oameni, o multime de drame sunt acolo, fiecare extrem de importanta pentru acel om, dar doar pentru el. In ansamblul vietii de pe Pamant problema respectiva nici nu se vede. Pentru aviator e limpede asta.

Din orice alt punct de vedere privesti situatia, cu exceptia celui al tau din acel moment, lucrurile stau mult mai putin grav. Tu dai putere si, in consecinta, tu poti sa lasi fara putere

  5.  Antrenamentul

Ca sa poti aplica rapid tehnicile acestea e util sa te „antrenez” in liniste, acolo unde te simti in siguranta si-ti poti explora gandurile si emotiile. Verifica adevarul sustinut de Pasul 2 prin propriile tale experiente din trecut. Poate fi cateodata incomod, asa ca e bine sa incepi explorarea cu situatii trecute mai simple, mai frivole, si apoi sa treci la unele pe care le simti mai „dureroase”. Pe masura ce te convingi de faptul ca ele traiau si generau probleme doar in tine iti va fi din ce in ce mai usor sa faci acest pas „live”, in situatii reale, intr-o fractiune de secunda.

 

Cu cat recunosti si accepti ca atat problema cat si rezolvarea sunt in interiorul tau, cu atat mai repede va incepe procesul de vindecare. Toate problemele trebuie intai rezolvate in interior, apoi rezolvarea in exterior va deveni facila sau chiar complet nenecesara.

Pacea si linistea au existat si exista intotdeauna in tine, trebuie doar sa te antrenezi sa le regasesti la nevoie. Nu uita ca devenind mai bun ii vei ajuta si pe ceilalti, direct sau indirect, sa faca asta!

Succes!

 Continua cu Pasul 3: Dezidentificarea

 

1 Comments

  1. Pingback: Linistea interioara in 4 pasi - Fericire

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *