Linistea interioara in 4 pasi

4 pasi pentru a-ti recapata calmul in situatii dificile


Va propun aceasta metoda usor de retinut care se potriveste atat pentru situatiile in care emotiile pun stapanire pe noi cat si in situatiile in care anumite ganduri nu ne dau pace. Ea are la baza metoda lui Anthony de Melo si invataturile lui Eckhart Tolle. Simpla si incelasi timp profunda, ea va permite sa realizati exact atat cat sunteti pregatiti sa obtineti: de la o simpla calmare la o majora transformare a vietii voastre.

 

Pasul 1: realizeaza ca se intampla ceva.

Pare evident dar nu-i asa. Atunci cand emotia te copleseste sau gandurile te consuma nu e usor sa-ti dai seama ca „Hei, ceva nu e in ordine!” De cate ori te enerveaza seful, colegii, copiii, soferii din trafic, vecinii care fac petreceri, etc, etc atunci devii atat de agitat, esti gata de cearta, de bataie, tipi si devii agresiv, subversiv, ironic. Realizezi tarziu ca parca nu erai tu, tu nu ai fi facut asa sau nu ai fi zis acele lucruri. Primul pas asta urmareste, sa-ti dai seama cat de repede posibil ca ti se intampla ceva, cu cat mai repede cu atat mai bine, ideal chiar inainte sa preia controlul emotia sau gandul.

Cum sa reusesti asta cand esti absorbit si vezi totul prin „ochelarii de cal” ai starii respective? Exista ajutor, atat in interior cat si in exterior.

  1. Urmareste reactiile corpului: emotia puternica este o reactie a corpului. In functie de corpul fiecaruia reactiile sunt intrucatva diferite de la un om la altul dar similare pentru aceeasi persoana chiar daca situatiile sunt diferite. Cauta manifestari, pe care probabil le cunosti, de tipul: creste ritmul cardiac, transpira palmele, se inrosesc obrajii, varfurile urechilor, se strang pumnii, „ti se ridica sangele la cap”, „vezi rosu in fata ochilor” si altele pe care desigur le stii. Cand aceste semne apar, fii vigilent si ai facut primul pas: ai constientizat ca ceva se intampla cu tine.
  2. Lucreaza cu „ajutoare”. Roaga un coleg apropiat, un prieten, partenerul de viata sa te ajute in demersul tau. Spune-i ca practici aceasta metoda care te va ajuta sa devii mai calm, mai bun, mai atent si cere-i ajutorul. Pentru un observator extern este mult mai usor de vazut ca se intampla ceva cu tine. Cu cat te cunoaste mai bine cu atat va putea sa observe schimbarea de stare de la primele semne. Agreati un consemn, un mod neutru de a-ti semnala ca „te ambalezi” in asa fel incat sa nu te deranjeze modul in care o face.

Citeste mai mult in articolul dedicat Pasului 1

 

Pasul 2: recunoaste ca se intampla in interior si nu in exterior

Desi tu te-ai enervat foarte tare, colegii tai din sedinta nu sunt la fel de afectati. Mai mult, in situatii similare chiar si tu reactionezi mai puternic sau moderat, sau aproape deloc. Pe tine te afecteaza un anumit ton, o anumita aluzie, iar pe altii nu-i deranjeaza deloc. Esti mult mai usor de „scos de pe sine” daca esti obosit, traversezi o perioada stresanta sau cu multe suparari.  Devine evident ca nu e problema altcuiva ci a ta, ca oamenii nu au puterea sa te faca sa te simti prost decat daca tu alegi sa le dai aceasta putere. Iarba si copacii de pe langa tine, oamenii din oras nu au nicio problema, doar tu ai una.

Este putin contraintuitiv, caci noi suntem inclinati sa dam vina pe altii, sa cautam rezolvarile in exterior: daca se schimba jobul, colegul, seful, partenerul de viata voi fi mai bine. Cu cat recunosti si accepti ca atat problema cat si rezolvarea sunt in interiorul tau, cu atat mai repede va incepe procesul de vindecare. Toate problemele trebuie intai rezolvate in interior, apoi rezolvarea in exterior va deveni facila sau chiar complet nenecesara.

Merita sa petreci putin timp meditand la aceste lucruri. Aminteste-ti situatii concrete si vezi cum, de fiecare data, agitatia, emotia, erau in interior si tineau, defapt, de tine. Vestea buna este ca, odata ce faptul acesta e clar pentru tine, va fi suficient sa-ti amintesti ca trebuie sa faci pasul 2 si il vei face imediat, concentrandu-ti astfel atentia si energia in interior, singurul loc unde poti si trebuie sa rezolvi situatia.

Citeste mai mult in articolul dedicat Pasului 2

 

Pasul 3: Dezidentificarea

Cauta locul din interiorul tau in care e liniste, care nu este afectat de agitatie data de emotii sau ganduri, si du-te acolo. Emotia si gandurile vor exista in continuare in tine, doar ca nu vei mai fi afectat de ele, nu vor mai putea sa te faca sa suferi. E ok ca tu sa ai o emotie, dar nu e ok ca emotia sa te aiba pe tine. In acel loc nu mai esti controlat de starea resepectiva, asa cum adancul unui lac de munte este linistit chiar daca la suprafata este furtuna.

Locul acela exista in fiecare dintre noi si il vei gasi si tu. Iata niste metode prin care sa te desprinzi:

  1. Creaza un spatiu, o pauza: daca esti in sedinta, cere o pauza de cateva minute, daca esti intr-o cearta acasa, amana pana dimineata sau macar pana mai tarziu, daca te consuma un gand, ia-ti cateva minute sa rezolvi ceva urgent. O bresa oricat de mica va reduce puterea emotiei asupra ta
  2. Respira: oriunde ai fi si orice s-ar intampla respiratia ta este aclo cu tine si te porti intoarce la ea oricand. Simpla oxigenare imbunatatita va aduce o putere mentala mai mare. In plus, simpla atentie la respiratie va aduce o usoara relaxare.
  3. Da-ti timp sa te concentrezi in interior: ca sa gasesti locul linistit din interior ai nevoie, evident, sa te si uiti in tine. E mult mai usor sa gasesti acel loc repede daca ai mai fost acolo. Abordarea optima este sa il cauti si sa-l gasesti cand nu ai presiune de timp, acasa sa in alta locatie propice, in meditatie, ca sa te poti reintoarce cu usurinta cand ai nevoie.
  4. Conecteaza-te cu natura: natura nu sufera, ci pur si simplu este. Apropierea de copaci, de flori, poate sa-ti dea din starea lor de calm de liniste. Unele animale, prin calmul lor pot sa ajute sa te desprinzi si sa imparatasesti starea lor.
  5. Incarca-te cu energie pozitiva, va fi mult mai usor sa te poti departa de cea negativa si sa ajungi on zona neutra, de liniste. Gandeste-te la persoanele dragi, la activitatile preferate, la experientele placute si asta te poate ajuta sa „neutralizezi” pentru moment energia negativa. Lumea nu a inceput si nu s-a terminat pentru tine cu o nedreptate de la serviciu.

Citeste mai mult in articolul dedicat Pasului 3

 

Pasul 4: Observa cu atentie

Obiectivul este sa nu mai alimentezi emotia sau gandul negativ cu energie. Respingerea, impotrivirea, are insa acelasi efect cu atragerea: ii da mai multa putere. Singura solutie este sa fii prezent, atent, sa observi ce se intampla, fara sa judeci, fara sa atragi sau sa respingi. Sunt multe lucruri de invatat din emotiile si gandurile puternice. Pe masura ce faci asta „agitatia” interioara se va domoli, vor mai fi nori care sa acopere soarele dar soarele va fi mereu acolo, aducand lumina si caldura.

Iata si cateva tehnici care te pot mentine in aceasta stare:

  1. Creeaza spatiul in care sa poti lucra cu tine. Cel mai pretios lucru pentru tine esti chiar tu, acorda-ti deci timp si spatiu. Pe masura ce exersezi metoda vei avea nevoie de mai putin timp, e important insa sa nu te grabesti la acest pas. Ca si in cazul educatiei copiilor, rabdarea este cel mai bun aliat.
  2. Pune-te in pozitia „Ia te uita, ce emotie!”. Urmareste-o cum se manifesta in interiorul tau, ce simti in corp, in diferite parti ale corpului. Nu fugi de ea, chiar daca stii ca este dureroasa. Deja de la pasul 3 esti separat de ea si stii ca puterea ei asupra ta este limitata.
  3. Daca pierzi pozitia si te absoarbe emotia sau gandul, fii vigilent si revin-o imediat ce realizezi asta. Nu te supara, nu te judeca pentru asta, doar noteaza acest lucru in memorie: cum te-a acaparat si cum ai reusit sa te desprinzi din nou. Experienta aceasta se va dovedi foarte utila in viitor.

Citeste mai mult in articolul dedicat Pasului 4

 

E ok sa ceri sprijin de specialitate (consilier, coach, duhovnic, etc) si sa lucrezi pe aspectele care au inca putere asupra ta. Sunt multe metode care te pot ajuta sa intelegi si sa rezolvi aspecte care nu-ti dau pace. Important este sa le aduci in lumina constientei si asta faci parcurgand cei 4 pasi.

Ca orice abilitate pe care vrei sa o dobandesti, procesul din 4 pasi va da rezultate din ce in ce mai bune pe masura ce il aplici in mod repetat. Primii pasi, mai greu de parcurs poate la inceput, vor fi parcursi intr-o fractiune de secunda pe masura ce te antrenezi. In unele cazuri va da rezultate mai bune, in altele emotiile si gandurile vor starui. Apreciaza ce ai reusit sa obtii si fii incredintat ca va fi din ce in ce mai bine. Cere feed-back celor care te insotesc in proces, pentru ei schimbarea va fi chiar mai evidenta decat pentru tine.

Pacea si linistea au existat si exista intotdeauna in tine, trebuie doar sa te antrenezi sa le regasesti la nevoie. Nu uita ca devenind mai bun ii vei ajuta si pe ceilalti, direct sau indirect, sa faca asta!

Succes!

 

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *