Pasul 4: Observa cu atenție

Al patrulea pas din Procesul în 4 pasi pentru a-ti recapata calmul in situatii dificile

Ai reusit sa te desprinzi de emotia sau gandul care pusese stapanire pe tine, felicitari! Ele nu au disparut, sunt acolo, dar nu mai esti una cu ele, la privesti dinafara, cu obiectivitate. Vestea buna este ca, defapt, nu trebuie sa faci nimic. Nu trebuie sa lupti, sa respingi, sa refuzi, sa alungi. Toate acestea necesita un efort mare si nu ajuta caci alimenteaza cu energie lucrurile de care vrei atat de mult sa scapi. Tot ce trebuie sa faci este sa observi si sa ramai desprins de emotii si ganduri. Tu ai un spatiu interior in care creatiile tale se manifesta. Fii convins ca ele au luat nastere datorita tie și le-ai creat ca sa te ajute, atunci când ai avut nevoie. Din pozitia ta linistita si relaxata, observa cu atentie ce se intampla, fara sa judeci, fara dorinte. Cunoaste acel spatiu interior si invata mereu din ce se intampla acolo.

  1.  Pozitia

Un cuvant pentru aceasta stare poate fi „contemplare”, dar fara admiratie sau veneratie. Alt cuvant poate fi „prezenta”: esti acolo dar nu „faci” neaparat nimic. Mie imi place sa ma minunez din cand în cand: „Ea te uita ce gand!” sau „Ia te uita cum se comporta!” dar ma opresc aici, fara sa pun etichete, chiar daca suntem atat de obisnuiti sa facem asta. Este ca si cum descoperi de fiecare data ceva nou si pentru care nu ai deja o evaluare sau o categorie, nu i-ai prescris deja un viitor. Asta inseamna ca nu ai o idee preconceputa si ca nu influentezi procesul.

Fii acolo fara frica: daca te absoarbe emotia sau gandul din nou desprinde-te, ca la pasul 3, si revin-o in pozitia de calm si liniste, deja stii ca poti sa faci asta si o vei face din ce in ce mai usor. Tu vei fi cel care decide, pentru ca tu decizi daca vrei sa suferi sau nu. Poti contempla durerea fara sa suferi, poti sa vezi ce efecte are mania asupra corpului tau fara sa iti pierzi calmul interior. Fiecare astfel de experienta ajuta, inveti si devii mai bun si mai impacat de fiecare data.

  2.  Observarea

Urmareste cu atentie ce se intampla, ca si cum ai lua notite din care sa inveti pentru examen. Ca si cum documentezi un experiment nou si interesant al carui final este deschis tuturor posibilitatilor. „Noteaza” ce simti in corp si care este legatura cu gandurile si emotiile. Ce calitate are spatiul tau interior? Cum se schimba ea si in functie de ce?

Antreneaza-te ascultandu-i pe altii, fiind prezent pentru ei. Este ideal sa incepi sa aplici procesul impreuna cu altcineva. Astfel va veti ajuta reciproc. Nu trebuie sa va dezvaluiti lucruri intime, daca nu va vine usor sa o faceti. Exersati prezenta, lipsa de judecata, atentia. Exerseaza dezidentificarea: atentie cand empatizezi cu persoana si situatia cunoscuta si desprinde-te imediat. Revin-o in pozitia de ascultator impartial, fara a judeca, fara a da solutii, ajutand doar, ca o oglinda, constientizarea partenerului.

  3.  Creaza-ti conditii pentru a reusi

Poti sa-ti dai o mana de ajutor pentru a reusi parcurgerea acetui Pas cu brio. La inceput probabil ca vei avea nevoie de mai mult timp si spatiu pentru a te mentine in pozitia de observator si pentru a reveni acolo cand esti deturnat. Exerseaza ori de cate ori ai ocazia, cu siguranta sunt multe emotii si ganduri care exista in spatiul tau interior. Rabdare, rabdare, rabdare, aceasta este cheia Pasului 4. Dar ce poate fi mai important decat ca spatiul acesta sa devenia mai curat, mai luminos? Tu vei deveni astfel mai calm, mai linistit, mai impacat. Si cel mai important lucru pentru tine, mai mult, singurul pe care il poti influenta cu adevarat, esti chiar tu.

Fii convins ca pe masura ce practici Procesul in 4 pasi  il vei parcurga cu succes din ce in ce mai repede si in orice fel de conditii exterioare. La inceput insa merita sa te asiguri ca ai creat toate premisele pentru reusita.

  4.  Sprijinul

Unele emotii si ganduri se vor linisti si disipa mai repede, altele vor reveni. Cele care vor continua sa aiba putere asupra ta sunt foarte importante si pot sa-ti indice niste cauze comune ale nelinistii si suferintei. Aplica metoda iertare – recunostinta – iubire pentru a rezolva aceste aspecte.

Iti recomand sa apeleazi cu incredere la sprijin „de specialitate”, acesta nu este rezervat celor cu „probleme grave” sau, daca vrei, cu totii avem probleme grave. Cei care inca nu si-au dat seama de acest lucru au cele mai grave probleme . Pe toti ne ajuta un consilier, un mentor, un coach sau un duhovnic. Foloseste tot ajutorul pe care il poti obtine, acesti oameni nu judeca, ei doar maresc sansele de reusita prin ascultare, oglindire, sfaturi.

 

Mentine-ti interiorul curat, linistit, calm si exteriorul nu va mai avea nicio putere asupra ta.

Pacea si linistea au existat si exista intotdeauna in tine, trebuie doar sa te antrenezi sa le regasesti la nevoie. Nu uita ca devenind mai bun ii vei ajuta si pe ceilalti, direct sau indirect, sa faca asta!

Succes!

 

1 Comentarii

  1. Pingback: Pasul 3: Dezidentificarea - Fericire

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *