Al treilea pas din Procesul în 4 pasi pentru a-ti recapata calmul in situatii dificile
Am stabilit la Pasul 2 ca situatia se manifesta in tine, deci tot acolo este si solutia! Vestea buna este ca exista un loc in interiorul tau unde este liniste si pace mereu, indiferent de agitatia data de emotii si ganduri puternice. Emotiile si gandurile nu pot pune stapanire pe tine in acel loc, ele trec ca valurile, mai mici sau mai mari, fara sa afecteze adancul linistit al marii. Nu e o fuga, nu te ascunzi undeva, ci doar nu te mai identifici cu starile negative, nu mai esti absorbit complet de furie, frica sau ura. Emotiile exista dar nu te mai fac sa suferi, nu te mai afecteaza negativ.
Sunt multe tehnici prin care sa te dezidentifici, cu siguranta un coach, consilier sau duhovnic iti poate recomanda cateva. Listez aici cateva bine cunoscute, pe care le-am folosit si eu, cu siguranta exista si altele care functioneaza:
1. „Stop joc”
Stiu ca, infierbantat de emotie, simti ca acum trebuie sa transezi aceasta situatie, sa-i spui tu lui, sau ei, cum sta treaba, sa descarci toate frustrarile acumulate, caci asta pare sa fie promisiunea eliberarii. Nu e asa din pacate, si stii si tu asta, demonstrata de multe astfel de situatii din trecutul tau. Continuarea si escaladarea situatiei nu are urmari pozitive, chiar daca pe termen scurt cateodata pare ca ai pus lucrurile la punct, urmarile negative se vor vedea in curand. Pur si simplu ia o „pauza”, amana „ostilitatile” pentru alta zi sau macar pentru cateva minute daca nu se poate altfel. Cearta cu sotia poate astepta pana maine, revansa asupra conducatorului auto poate astepta pana la urmatorul semafor sau pana va mai intalniti in trafic, chiar si sedintele pot sa aiba pauze scurte. Astfel creezi o bresa in zidul dens dincolo de care nu poti vedea si iti dai timp sa gasesti solutii sa iesi de-acolo.
2. Urmareste-ti corpul
Corpul tau este un aliat pe care poti conta oricand, mai ales atunci cand nu ai alte solutii la indemana. Corpul desfasoara activitati repetitive esentiale vietii chiar si in momentele cele mai grele, dar si el este afectat de situatia respectiva. Poti crea o spirala buna in care concentrandu-te pe activitatile corpului contribui la imbunatatirea lor si acest fapt, apoi, contribuie la modul in care tu gestionezi situatia aparuta:
a. Inspira si expira constient, asta iti va echilibra chimia corpului, va aduce mai mult oxigen la celulele nervoase si , in consecinta, o capacitate mai mare de gestionare a situatiei. In plus, concentrarea pe respiratie te va „scoate” din agitatie, din trairea de moment.
b. Asculta-ti inima: asa cum urmarirea respiratiei calmeaza respiratia, ascultarea inimii calmeaza ritimul cardiac, ceea ce duce la relaxarea intregului corp.
3. Contrabalansarea
Exista un antidot pentru starile negative: starile pozitive. Cu cat esti mai mult incarcat cu energie pozitiva cu atat mai usor iti va fi sa te desprinzi de starea negativa de moment.
Aminteste-ti ca viata este mult mai mult decat situatia de moment: copii, parintii, prietenii te pot umple de iubire, hobby-urile, alte activitati placute te pot umple de bucurie si astfel de emotii iau din puterea pe care starile negative o pot exercita. Pentru fanii lui Harry Potter este echivalentul vrajii „Expecto Patronum” 😉 Poate insa sa functioneze si preventiv: incepe-ti ziua cu un gand care stii ca te face fericit si re-aminteste-ti-l de cateva ori pe parcusul zilei. Vei putea observa cum energia pozitiva este erodata de situatii neplacute dar se poate reface. Cand emotiile negative insa sunt multe si puternice, energia pozitiva se termina si poti aluneca din nou in zona neplacuta. Fii vigilent si refa-ti plinul de energie pozitiva!
O solutie in acest sens poate fi sa te conectezi la natura de cate ori poti. Plantele si unele animale traiesc intr-o stare de liniste si te poti molipsi cu succes: sa inveti sa fii pur si simplu, fara emotii, ganduri, suferinta. Alte animale, precum cainii, pot sa-ti dea din entuziasmul si bucuria lor. Alege constient elementele din natura cu care sa te conectezi si tipul de energie pe care doresti sa-l preiei, asta te va asigura ca te incarci cu lucruri pozitive si te va antrena pentru parcurgerea mai multor etape ale Procesului in 4 pasi.
4. Antrenamentul
In febra momentului e mult mai usor sa cauti si sa gasesti locul linistit, daca ai mai fost acolo de multe ori si ai o poteca batatorita. Daca pana acum puteai sa folosesti ajutorul din exterior, acum exteriorul poate contribui doar la crearea unui cadru propice, restul trebuie sa faci inauntrul tau. Antrenamentul, in acest caz, se face meditand: stai intr-un loc linistit si in care te simti bine, concentrandu-te in interior. Urmareste doar o relaxare si o linistire profunda. Cand crezi ca ai atins-o, relaxeaza-te si mai mult. Fa asta de 2-3 ori. Apoi lasa-te cuprins de linistea pe care ai gasit-o si memoreaza tot ceea ce simti in corp si modul in care nu se intampla mai nimic in minte, fiecare detaliu pe care il descoperi. Cand vei fi intr-o situatie in care aplici Procesul in 4 pasi, iti vei aminti locul linistit, vei sti ca el sigur exista in tine si ca tu poti sa ajungi acolo. Aceasta incredere si focus pe proces deja a inceput sa te dezidentifice de emotia sau gandul negativ.
Locul mereu linistit
In momentul in care reusesti sa te desprinzi deja ai inceput sa te duci spre locul linistit din tine. Cei de la care am preluat acest proces nu dau mai multe detalii, asa ca nu o voi face nici eu. Nu ar fi bine sa iti faci o idee preconceputa caci e posibil sa fii mai atasat de ideea pe care ti-ai facut-o decat de realitate. E mai bine sa descoperi singur. Nu fi ingrijorat, cand vei gasi locul vei sti cu siguranta ca acela este! Odata ajuns acolo vei avea o alta perspectiva asupra situatiei si vei reactiona asa cum decizi tu, nu asa cum te conduce emotia sau gandul sa o faci. Defapt va fi mai multa „actiune” decat „reactie”.
Reusind sa ramai ancorat in acel loc pe parcursul intregii zile, vei reusi sa fii mult mai calm, sa ai reactii mult mai constructive, sa nu te incarci cu energie negativa, sa iei deciziile cele mai bune. Te vei simti atat de bine incat vei dori sa te intorci acolo repede in fiecare situatie in care te-au complesit din nou, voit sau nu, emotiile, gandurile, situatiile din viata.
Pacea si linistea au existat si exista intotdeauna in tine, trebuie doar sa te antrenezi sa le regasesti la nevoie. Nu uita ca devenind mai bun ii vei ajuta si pe ceilalti, direct sau indirect, sa faca asta!
Succes!
Continua cu Pasul 4: Observarea
Pingback: Pasul 2: E în interior - Fericire